Jak zrobić / przyrządzić karpia na Wigilie ?

Karp wigilijny - jak usmażyć, przyprawić i oprawić ? wink

pytanie zadane 2 listopada 2011 w Wigilia
angela72
Wtajemniczona 2,170
zmienione kategorie 11 listopada 2012
admin

2 odpowiedzi

1

Karp smażony na Wigilie

Składniki : 1 karp wagi 1 i 1/2 kg, trochę mąki, sól, masło i olej.

Jak przyrządzić ? 1) Zeskrobać łuski ostrym nożem "pod włos". Wypatroszyć uważając na żółć. Odciąć łeb i pletwy.  Umyć i pokroić w dzwonka 3-4 cm. Wytrzeć do sucha, natrzeć solą i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godz.  2) 2) Na patelni rozgrzać olej i dodać do niego kawałek masła. Dzwonka ryby obtaczać w mące i kłaść na dobrze rozgrzaną patelnię. Smażyć kilka minut po każdej stronie na średnim ogniu. Teraz zmniejszamy ogień, wlewamy na patelnię 2 łyżki wody i przykrywamy pokrywką na kilka minut. 3) Jeśli mamy dużo ryby do podania, jest na to sposób. Smażymy ją wcześniej, jak wyżej napisano. Układamy wszystkie kawałki w kamionkowej formie wysmarowanej masłem z kilkoma łyżkami wody. Przykrywamy formę folią i wkładamy w miernie ogrzany piekarnik. W ten sposób karp może poczekać so momentu podania na stół -jednocześnie spokojne dochodząc.

odpowiedź 17 grudnia 2011
sylwia
Mistrzyni porad 3,570
edycja 17 grudnia 2011
admin
0

W uzupelnieniu odpowiedzi na pytanie - jak przyrządzić karpia na Wigilie ? Chciałabym dodać taka sugestie, a mianowicie - Przy czyszczeniu ryby pamiętamy o schowaniu kilku łusek do portfela. Ich obecność pomaga w przyciąganiu pieniedzy przez cały rok. Warunkiem koniecznym jest jednak, aby był to karp wigilijny.

odpowiedź 17 grudnia 2011
zosia
Mistrzyni porad 3,200
...