Jak zorganizować firmowe jajeczko z firmą cateringową?

Wielkanocne jajeczko to druga – obok bożonarodzeniowego śledzika – przedświąteczna impreza, która jest chętnie organizowana przez pracodawców. To doskonała okazja, aby podziękować pracownikom za trud włożony w wykonywanie swoich obowiązków i zintegrować zespół. Jak jednak zorganizować spotkanie, aby było dobrze wspominane? Dlaczego warto zdecydować się na catering?

Catering na firmowe jajeczko – dlaczego to dobry pomysł?

 Wielkanocne jajeczko to chętnie organizowana impreza firmowa. Bez smacznego jedzenia trudno jednak oczekiwać, że będzie udana. W niektórych przedsiębiorstwach pracownicy na własną rękę przygotowują potrawy, którym dzielą się między sobą na spotkaniu. Chociaż wydaje się to ciekawą tradycją firmową, nie zawsze zdaje egzamin. Oznacza bowiem dodatkowy obowiązek.

Co więcej, nie każdy członek zespołu ma na tyle rozwinięte zdolności kulinarne, aby móc przygotować atrakcyjne danie dla kilku osób. To ważne względy, o których warto pamiętać przy określaniu formuły jajeczka. Inaczej zamiast cieszyć pracowników, będzie stanowić kłopot. W efekcie nie wpłynie pozytywnie ani na zespół, ani na wizerunek pracodawcy.

Na szczęście można inaczej. Z pomocą przychodzi bowiem catering wielkanocny. To opcja polecana z kilku względów. Wśród jej najważniejszych atutów wymienić można to, że:

  • zwalnia uczestników firmowego jajeczka z konieczności samodzielnego przygotowania potraw,
  • zapewnia dostęp do pieczołowicie przygotowanych i smacznych przystawek i przekąsek wielkanocnych,
  • pozwala na dostosowanie menu do indywidualnych oczekiwań uczestników spotkania.

Firmowe jajeczko to doskonała okazja, aby zjeść posiłek w gronie członków zespołu i podziękować za współpracę. Żeby było udane, nie może na nim zabraknąć pysznych potraw. Wbrew jednak pozorom usługi cateringowe nie kończą się jednak wyłącznie na przygotowaniu i dostawie dań. Część podmiotów zapewnia również możliwość skorzystania z obsługi kelnerskiej. Chociaż w przypadku firmowego jajeczka rzadko jest to praktykowane, warto wiedzieć, że taka opcja istnieje.

Firmowe jajeczko z firmą cateringową – jak je zorganizować?

 Żeby firmowa Wielkanoc zakończyła się sukcesem, należy ją odpowiednio zorganizować. W tym celu trzeba odpowiednio wcześnie poinformować firmę cateringową o zamiarze skorzystania z jej usług. Renomowane podmioty cieszą się dużym wzięciem. Warto więc z wyprzedzeniem dokonać zamówienia, aby mieć pewność, że catering będzie dostępny w danym terminie.

W następnym kroku należy poznać preferencje kulinarne pracowników. Najczęściej wybór pada na tradycyjne potrawy wielkanocne. Faszerowane jajka, pieczona biała kiełbasa, żurek czy też pasztet z królika – to propozycje zamawiane najchętniej. Niemniej nic nie stoi na przeszkodzie, aby na firmowym jajeczku zagościły dania z różnych kuchni świata. Z roku na rok zwiększa się również udział potraw wegetariańskich i wegańskich zamawianych na firmową Wielkanoc.

Przy ustalaniu menu należy wziąć pod uwagę nie tylko preferencje kulinarne, ale również nietolerancje pokarmowe. Potrawy pozbawione glutenu, laktozy, a nawet cukru coraz częściej goszczą na imprezach firmowych. Profesjonalna firma cateringowa nie będzie mieć żadnych problemów z ich przygotowaniem.

Zebrane od uczestników spotkania informacje na temat preferencji kulinarnych i ewentualnych nietolerancji pokarmowych należy przekazać firmie cateringowej. Na ich podstawie przedstawi ona pakiet kilku jadłospisów do wyboru. Na koniec dostarczy wybrane potrawy w określonym terminie i pod wskazany adres.

Catering na firmowe jajeczko to opcja, która cieszy się coraz większą popularnością. Zachwyca przede wszystkim szerokim wyborem przekąsek, dań głównych i deserów. W efekcie każdy uczestnik spotkania znajdzie dla siebie coś odpowiedniego. Żeby jednak firmowa Wielkanoc się udała, warto z wyprzedzeniem zamówić catering. Pozwoli to dostosować usługę do indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa, co zwiększa szanse na powodzenie eventu.

źródło: Catering Warszawa