Czekoladowe słodkości na jesienną chandrę

Chłodne i deszczowe jesienne wieczory potrafią odebrać energię do działania. Co zrobić, aby przetrwać te kilka miesięcy i doczekać do bardziej słonecznej i ciepłej wiosny? Jednym ze sposobów na jesienną chandrę są czekoladowe słodkości! Jeśli postawisz na te, których bazą jest zdrowa czekolada, będziesz mógł delektować się ich smakiem, nawet jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę.

Raw cocoa – sposób na zdrowe i pyszne słodkości o czekoladowym smaku

Jeśli pomyślisz o tym, że zjedzenie czekolady pełnej cukru i innych dodatków będzie miało negatywny wpływ na masę ciała, nie poprawi to Twojego samopoczucia. Będzie wręcz odwrotnie. Zamiast lepszego nastroju, chandra powróci ze zdwojoną siłą. Jak tego uniknąć? Postaw na czekoladę naturalną!

Czym wyróżnia się tego typu produkt? Przede wszystkim nie znajdziesz w nim tzw. białego cukru, który ma negatywny wpływ zarówno na masę ciała, jak i gospodarkę węglowodanową. Został on zastąpiony nektarem z kwiatów palmy kokosowej, który sprawia, że produkty mają słodki, a jednocześnie lekko karmelowy smak.

Poza tym zdrowa czekolada nie zawiera mleka i glutenu. Dzięki temu możesz delektować się jej smakiem w przypadku nietolerancji laktozy i glutenu, a także, jeśli stosujesz dietę wegańską. Co jeszcze sprawia, że jest to tak wyjątkowy produkt? To, że powstaje z nieprażonych ziaren kakaowca bogatszych w składniki o działaniu prozdrowotnym. Ich dodatkową zaletą jest to, że pochodzą z ekologicznych upraw i etycznego handlu.

Pomysły na czekoladowe słodkości na jesienną chandrę

Co sprawia, że czekoladowe słodkości poprawiają humor podczas jesiennych wieczorów? Wszystko, dzięki temu, że zawierają składniki o korzystnym działaniu na ośrodkowy układ nerwowy. Wśród nich można wymienić, chociażby magnez, który zmniejsza wrażliwość na stres i pomaga pozbyć się nadmiernej nerwowości.

Skoro wiesz już, że czekolada naturalna może być zdrowym i pysznym sposobem na poprawę nastroju czas poznać pomysły na słodkości z jej użyciem!

  • Czekoladowe muffinki z różnymi dodatkami – przygotujesz je w zaledwie kilkanaście minut. Aby urozmaicić ich smak, oprócz czekolady dodaj do nich również inne produkty m.in. suszone lub świeże owoce (np. śliwki, dynię, maliny – w zależności od sezonu), orzechy, czy migdały. Dzięki temu zwiększysz nie tylko walory smakowe, ale i wartość odżywczą. Stosując tego typu dodatki, sprawisz, że muffinki będą źródłem wapnia, kwasów omega-3, polifenoli, błonnika pokarmowego, a także witamin z grupy B.
  • Ciasteczka z kawałkami czekolady – ich postawą powinna być nie tylko czekolada bez cukru, ale także odpowiednio dobrana mąka. Jeśli nie chcesz, aby zaburzyły Twoją dietę odchudzającą, użyj do ich przygotowania tej pełnoziarnistej. Z kolei, gdy musisz wyeliminować z jadłospisu gluten postaw na mąkę ryżową, jaglaną, z ciecierzycy lub gryczaną.
  • Pudding z nasion chia z dodatkiem czekolady – nasiona chia obfitują w wiele składników o właściwościach prozdrowotnych m.in. przeciwzapalne kwasy omega-3. Dlatego warto użyć ich do przygotowania pysznych jesiennych deserów. W prosty sposób możesz zrobić z nich np. pudding chia. Wystarczy, że zalejesz nasiona mlekiem (krowim lub roślinnym) i odstawisz na jakiś czas do lodówki. Gotowy pudding podaj z kawałkami czekolady, ulubionymi owocami, orzechami lub migdałami.