Jaką funkcję pełnią pojemniki izotermiczne i gdzie się je wykorzystuje?

Produkty wysokiej jakości zawsze zostaną docenione przez rynek – dlatego właśnie na jakość warto postawić od samego początku istnienia firmy. Zarówno pozyskiwanie surowców, jak i proces wytwarzania oraz przechowywania odgrywają bardzo ważną rolę w zachowaniu właściwości fizycznych i chemicznych produktu, a tym samym jego przydatności do użycia lub spożycia. Produktami szczególnie wrażliwymi są produkty do spożycia, ponieważ bardzo często ich przechowywanie lub transport w nieodpowiednich temperaturach mogą sprawić, że stają się bezwartościowe. Narażony jest na to również transport medyczny: zarówno lekarstw oraz szczepionek, jak i organów lub krwi.

Rola pojemników izotermicznych

Pojemniki izotermiczne stosowane są do transportu produktów, które szybko się psują przez nieodpowiednią temperaturę. Pojemniki izotermiczne utrzymują określoną temperaturę przez długi czas, dzięki czemu nawet wielogodzinny transport towaru nie stanowi zagrożenia dla jego zawartości. Z powodzeniem sprawdzą się nawet w przypadku dużej ilości towarów lub towarów o sporych rozmiarach, ponieważ pojemność pojemników izotermicznych może przekraczać nawet 50 litrów. Pojemniki izotermiczne to nie tylko skuteczna izolacja zawartości i ochrona przed zmianą temperatury, ale również możliwość jej sprawdzenia bez konieczności otwierania samego pojemnika. Zwłaszcza ta ostatnia funkcja jest przydatna, gdyż zdalna kontrola temperatury pozwala na to, by sprawdzał ją zarówno kierowca przewożący towar, jak i zleceniodawca czy producent.

Producenci pojemników dokładają wszelkich starań, by były one wysokiej jakości, a zakres temperatur, na jakie są wytrzymałe, obejmował nawet od -40 do +120 stopni Celsjusza. Dzięki temu zarówno transport produktów mrożonych, jak i gotowanych nie będzie stanowił większego problemu. Co więcej, w zależności od pojemności i typu pojemnika izotermicznego można określić czas, przez który jest on w stanie utrzymać daną temperaturę.

Wykorzystanie pojemników izotermicznych

Dzięki pojemnikom izotermicznym można przewozić do szpitali czy placówek opiekuńczych nie tylko gotowe dania, ale również produkty mrożone. Pojemniki izotermiczne doskonale sprawdzą się jako sposób na przetransportowanie obiadu z firmy cateringowej. W pojemnikach izotermicznych z powodzeniem można przewozić też narządy do transplantacji, krew, a nawet szczepionki czy lekarstwa. Każdy z tych transportów wymaga szczególnej ostrożności – bardzo często właśnie od warunków podczas transportu zależy, czy po przyjeździe przewożony produkt medyczny będzie mógł zostać użyty.

Podsumowanie

 Coraz częściej pojemniki izotermiczne wykorzystuje się w transporcie międzynarodowym, co daje o wiele większe możliwości dostarczania produktów z innych krajów w sposób w pełni bezpieczny. Duże znaczenie ma nie tylko grubość ścianek i pojemność, ale również przystosowanie do przewozu konkretnych materiałów. Jedną z największych zalet pojemników, obok kontroli temperatury, jest ich sterylność. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w przypadku materiałów szczególnie narażonych na działanie bakterii i innych drobnoustrojów. Z pewnością w niedługim czasie przydatność i funkcjonalność pojemników izotermicznych jeszcze się poszerzy.

Inspirowane: m2mteam.pl – monitorowanie temperatury