Sommelier – jak i gdzie znaleźć pracę w tym zawodzie?

Zawód sommeliera jest niezwykle popularną profesją na całym świecie. Zarówno w restauracjach jak i wszelkich prestiżowych lokalach coraz częściej klienci mogą poprosić o pomoc w doborze odpowiedniego wina, właśnie sommelierów. Jak naprawdę wygląda wykonywanie tego zawodu i gdzie mogą znaleźć pracę sommelierzy?

Jak można zostać sommelierem?

Do głównych obowiązków sommeliera należy rozpoznawanie jakości oraz gatunków win.  W Polsce profesja ta nie jest jeszcze tak znana. Nie ma również zbyt wielu wykwalifikowanych znawców wina. Polskie Stowarzyszenie Sommelierów zrzesza jedynie kilkadziesiąt osób, podczas gdy za granicą, do takich organizacji należy nawet kilka tysięcy członków. Sommelierem może zostać każdy, kto nie tyle jest pasjonatem dobrej jakości wyrobów alkoholowych, ale również ma doskonały węch i wrażliwe kubki smakowe. Kandydat na sommeliera musi wykazywać się dobrą pamięcią i znać jeden, a najlepiej kilka języków obcych – związane jest to z częstymi wyjazdami zagranicznymi i kontaktami z ludźmi z całego świata. Oprócz odpowiednich kwalifikacji, przyszły ekspert od win musi być opanowany, odznaczać się wysoką kulturą osobistą i elegancją.
Najczęściej sommelierami zostają osoby, które wcześniej ukończyły szkołę gastronomiczną, albo szkołę zawodową o specjalizacji kelnerskiej. Aby zdobyć odpowiednie kwalifikacje, należy jednak ukończyć specjalny kurs zakończony otrzymaniem certyfikatu bądź dyplomu.

Jak wygląda praca sommeliera?

Sommelier jest specjalistą w kwestiach wina, w związku z czym musi mieć pełną wiedzę na temat tych alkoholi: począwszy od historii poszczególnych trunków, przez znajomość aromatów, skończywszy na dopasowaniu alkoholu do określonej potrawy. Sommelier powinien wiedzieć jak odpowiednio zareklamować dane wino, jednak na tym jego praca się nie kończy. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność odpowiedniego zaserwowania alkoholu. Do obowiązków sommeliera należy więc również profesjonalne otworzenie butelki przy klientach, dokonanie degustacji oraz oceny podanego wina, opisanie jego konsystencji, smaku, zapachu, koloru i wieku. Sommelier powinien też zadbać o dobór odpowiednich kieliszków. Niektórzy pracodawcy wymagają również, aby osoba przez nich zatrudniona znała się także na innych alkoholach, napojach czy nawet rodzajach cygar. Oprócz tego znawca win powinien wiedzieć, jak należy poprawnie ułożyć kartę, musi zadbać o zapewnienie odpowiednich warunków do przechowywania alkoholi i utrzymywać kontakt z dystrybutorami trunków.
W wielu kwestiach praca sommeliera przypomina tę, którą  wykonuje kelner – z tą różnicą, że sommelier zajmuje się jedynie winami.

Gdzie znajdzie pracę sommelier?

Sommelier pracuje głównie w lokalach, w których serwowane jest wino. Są to zarówno cenione restauracje, prestiżowe lokale, jak i mniejsze kawiarnie. Sommelierzy zatrudniani są również w winiarniach, w których dostępna jest możliwość degustacji wybranych trunków. Coraz więcej luksusowych hoteli korzysta też z pomocy sommelierów, których zadaniem jest podanie wina do stolika przy zachowaniu odpowiednich zasad. Niektórzy znawcy win pracują także w sklepach z produktami alkoholowymi.

Inspirowane: msbis.com – sommelier school