Czego spróbować, będąc w Zakopanem?

Zakopane – niekwestionowana stolica polskich gór, która co roku staje się celem wielu zimowych urlopowiczów. Miejsce ciekawe i niezapomniane, pełne turystycznych atrakcji i niepowtarzalnego klimatu. Sprawdź, czego warto spróbować, wybierając Podhale jako kierunek podróży.

Co roku do Zakopanego przyjeżdża wielu turystów, tak z Polski jak i zagranicznych. Zwłaszcza zimą kierunek ten jest niezwykle popularny, nie tylko wśród narciarzy i miłośników górskich wędrówek. Zakopiańskie atrakcje sprostają wymaganiom niemal każdego turysty. Poza głównymi najbardziej popularnymi miejscami, takimi jak Krupówki, Dolina Pięciu Stawów, Morskie Oko czy Gubałówka, zimowa turystyczna stolica Polski oferuje niezapomniane doznania kulinarno-smakowe. Podpowiadamy, czego trzeba spróbować podczas urlopu w Zakopanem oraz jakie lokalne przysmaki oferuje ten region.

Góralski przysmak, czyli tradycyjny oscypek

Jedną w rzeczy, jakich spróbować powinien każdy turysta odwiedzający Zakopane, jest zdecydowanie oscypek. Ten tradycyjny, lokalnie wyrabiany ser powstaje z mleka owczego i jest charakterystyczny szczególnie dla rejonów Podhala. Jest twardy i wędzony, a jego smak jest wyrazisty i lekko słony. Można go jeść na surowo lub jako dodatek do dań gorących. Szczególnie popularną jego formą jest wersja grillowana. Taki ser to sycąca, ciepła przekąska, która – w towarzystwie kwaśnej żurawiny – przypadnie do gustu każdemu turyście.

Smaki gór

Spędzając urlop w górach, nie można zapomnieć również o spróbowaniu innych lokalnych, typowo góralskich dań. W stolicy polskich gór można znaleźć wiele ciekawych miejsc, które oferują turystom bogatą ofertę gastronomiczną i nie tylko. Nie każda restauracja w Zakopanem jest jednak warta uwagi. Wybierając się na kilkudniowy wyjazd, warto udać się do tej, która nie tylko będzie miała różnorodne menu, ale także pozwoli poczuć klimat gór i poznać lokalne wyroby.

Jedne z najbardziej popularnych góralskich dań, jakich nie można pominąć podczas zwiedzania Zakopanego, to między innymi grillowany oscypek, żurek, kwaśnica czy placek po zbójnicku. Warto zadbać o to, by podczas śniadania, obiadu lub kolacji nabrać energii na cały dzień spędzony na aktywnym wypoczynku w górskim kurorcie. Jeśli jednak wybieramy się do Zakopanego na kilka dni, konieczne jednak będzie kulinarne urozmaicenie codziennych posiłków. Jeśli sprawdzona wcześniej restauracja serwuje dania kuchni europejskiej, każdego dnia każdy z członków rodziny znajdzie w niej coś dla siebie.

Lokalne produkty

Poza typowymi zakopiańskimi potrawami, przebywając w polskiej stolicy gór warto spróbować także lokalnych, wytwarzanych na miejscu produktów. Choć nie każdy o tym wie, Zakopane może pochwalić się między innymi świetnym, rzemieślniczym browarem. Jasny lager? Ciemny porter? A może słodka malina lub rozgrzewający miód? Takie propozycje znaleźć można na przykład w ofercie Góralskiego Browaru. Co więcej, ulubiony trunek można zakupić na miejscu, czyniąc z niego świetną pamiątkę z urlopu. Karczma góralska oferuje bowiem szeroki wybór piw o niepowtarzalnym smaku. Butelka dobrego piwa to także idealny pomysł na prezent, który choć trochę przybliży naszym bliskim zakopiański klimat.

Jak widać Zakopane to idealne miejsce na zimowy wypoczynek. Szeroka oferta turystyczna oraz wiele nowych smaków sprawiają, że każdy odwiedzający to miejsce miłośnik gór na zawsze zachowa w pamięci niezapomniany klimat tego wyjątkowego miejsca.